Luchtgommen

Wat is luchtgommen?

Luchtgommen is een relatief nieuwe, droge straaltechniek die houten, stenen en metalen oppervlakken ontdoet van oude lagen verf, vernis, was, vuil, enz. zonder deze te beschadigen. Op deze manier krijgen ze hun originele uitstraling terug en zijn ze klaar voor een eventuele nieuwe afwerkingslaag. We passen deze techniek voornamelijk toe op houten trappen, meubels, deuren en zelfs op oldtimers.

Met luchtgommen wordt gebruik gemaakt van een zeer lage druk in combinatie met een grote nozzle. De straalkorrel krijgt hierdoor een andere flow wat zorgt voor een “gommend” effect zonder inslag. Het straalmiddel wordt als het ware gemanipuleerd in een roterende beweging.


Bekijk realisatie "Luchtgommen van een trap in Gent".

Bekijk realisatie "Luchtgommen van een Alfa Romeo GT".


Benieuwd naar de prijs om jouw project te laten luchtgommen? Contacteer ons!


Wat is het verschil tussen luchtgommen en zandstralen?

Luchtgommen wordt vaak onterecht verward met zandstralen.

Bij zandstralen wordt een scherp stralingsmiddel (schoon zand of granulaten) onder hoge druk tegen een oppervlak geblazen. Deze techniek is ideaal voor gevels, binnenmuren, houten balken, enz.

Bij luchtgommen wordt een zacht stralingsmiddel (keramische korrels) onder lage druk tegen een oppervlak geblazen. Deze techniek is ideaal voor ondergronden met veel kleine details zoals oude trappen of antieke meubels met verfijnde afwerking.


Type straalmineraal kiezen

Vaak worden er termen gebruikt zoals gritstralen, glasparelstralen, kalkstralen, sodastralen, sponsstralen, zandstralen, enz. Deze zijn echter geen diverse technieken, maar het type straalmineraal dat gekozen wordt per type ondergrond of per type vervuiling.

Ieder type ondergrond heeft immers hardere en zachtere vormen waarmee we rekening moeten houden bij het kiezen van het type mineraal. Bij hout hebben we zachte en harde houtsoorten zoals bijvoorbeeld den en eik. Hiervoor dienen we het type mineraal aan te passen. Alsook bij steen hebben we de poreuze en hardsteensoorten zoals bijvoorbeeld witsteen en arduin. Tenslotte hebben we ook bij de metaalsoorten de zachte metalen en de harde metaalsoorten zoals bijvoorbeeld aluminium en staal. Een goede keuze van de straalmineralen is hier ook van belang.

Benieuwd naar de prijs om jouw project te laten luchtgommen? Contacteer ons

Zie hier één van onze medewerkers aan het werk in onderstaand filmpje

Terug naar boven