Luchtgommen

IBIX stralen of luchtgommen het droge alternatief voor straalwerken.

Luchtgommen is in hoofdzaak een droge straal techniek, de straalketel wordt aangedreven door een luchtcompressor. Het aanleveren van gedroogde lucht in de IBIX straalketel is essentieel om te kunnen stralen met een constante werkdruk, deze is trouwens aanpasbaar van 0,2 – 7 Bar werkdruk.

De naam luchtgommen vloeit voor uit de roterende beweging die het mineraal vooraleer het uit de nozzle of straalpistool wordt geperst. Luchtgommen wordt vaak onterecht verward met het zandstralen. Of vaak worden er termen gebruikt zoals gritstralen, glasparelstralen, kalkstralen, sodastralen, sponsstralen, zandstralen enz.. Deze zijn echter geen diverse technieken, maar het type straalmineraal die wordt gekozen per type ondergrond of per type vervuiling.

Luchtgommen obv type bouwmateriaal

Ieder type bouwmateriaal heeft immers hardere en zachtere vormen. Bij hout hebben we zachte en harde houtsoorten zoals bijvoorbeeld den en eik. Hiervoor dienen we het type mineraal aan te passen. Alsook bij steen hebben we de poreuze en hardsteensoorten zoals bijvoorbeeld witsteen en arduin. De straalmineralen passen we aan in functie van de ondergrond. Tenslotte ook bij de metaalsoorten hebben we de zachte metalen en de harde metaalsoorten zoals bijvoorbeeld aluminium en staal. Een goede keuze van de straalmineralen is hier ook van belang.

Zie hier één van onze medewerkers aan het werk in onderstaand filmpje

Terug naar boven