Zonnepanelen reinigen

Het schoonmaken of reinigen van je zonnepanelen is noodzakelijk omdat er snel vervuiling van een zonnepaneel kan ontstaan. Deze bestaat uit uit vogeluitwerpselen, mossen, algen, korst (lever) mos, stof en zand. Ook kan de aluminium rand zorgen veel aangroei van korstmos (herkenbaar aan de wit/grijze cirkels).

Benieuwd naar de prijs voor een professionele reiniging van je zonnepanelen? Vraag hiernaast een gratis, snelle offerte aan!

Wanneer kies je voor een stoomreiniging of wanneer voor osmosereiniging?

Dit is van een aantal factoren afhankelijk. Indien de zonnepanelen jaarlijks worden onderhouden dan zal de vervuiling zich niet voldoende kunnen manifesteren. Een reiniging onder osmose zou dan een geschikte oplossing moeten bieden.

Doch dien je er rekening mee te houden dat niet iedere reeks van zonnepanelen te bereiken valt onder het systeem van telescopische borstels. De meeste hellende daken met slechts 1 verdiep of de platte daken vormen meestal geen probleem om te reinigen onder de techniek van osmose. De daken met een 2de verdiep of met een nokhoogte boven de 12 meter kunnen echter wel een probleem gaan vormen om te reinigen onder osmose, waardoor oplossingen onder stoomreiniging al dan niet m.b.v. knikarmhoogwerker zicht opdringt.

We merken alsook op dat bepaalde zonnepanelen dermate vervuild zijn dat osmose reiniging onmogelijk is. Bij de zwaar vervuilde zonnepanelen wordt de osmosereiniging dan vervangen door een stoomreiniging onder lage druk.

Wat zeggen diverse universitaire rendement studies i.v.m. vervuiling:

Indien we de cijfers van een studie volgen daalt de rentabiliteit als volgt :

  • Geen vervuiling 0 %
  • Lichte vervuiling 0,2 %
  • Gemiddelde vervuiling 2,5 %
  • Zware vervuiling 11,4 %
  • Uitzonderlijke industriële vervuiling 20 %

Zonnepanelen reinigen m.b.v. osmosereiniging: wanneer kiest men voor deze techniek?

Onder het systeem van osmose water en telescopische carbon armen reinigen we onder lage druk uw zonnepanelen, dit kan zowel onder koud water als heet water. Warm water osmosebewassing zorgt ervoor dat vuilresten, fecaliën en atmosferische vervuiling sneller loskomen tijdens de reiniging en de efficiëntie ten goede komen. Bij osmosereiniging gebruiken we geen schadelijke detergenten maar zuiver water gefilterd door een membraan en harsfilter. Osmosewater wordt tot 99% gezuiverd of gedemineraliseerd en ontdaan van chloor en bacteriën waardoor de zonnepanelen streeploos worden gereinigd door puur zuiver water en geen kalkvlekken nablijven.

Het grote voordeel van osmosereiniging is dat er een hoogte kan worden bereikt tot 12 meter op een veilige manier. En dat op de osmose installatie 2 osmoseborstels op hetzelfde moment kunnen worden bediend waardoor grote oppervlakten op een snellere tijd kunnen worden afgewerkt. Deze techniek wordt ook wel telescopisch reinigen genoemd.

Comfort Cleaning adviseert om uw zonnepalen installatie jaarlijks te laten reinigen.

Benieuwd naar de prijs voor het professioneel reinigen van jouw zonnepanelen? Contacteer ons!

Terug naar boven