Droogijsstralen

Droogijsstralen of het stralen met droogijs is een zeer effectieve en vooral milieuvriendelijke manier van reinigen. Droogijsstralen is één van de specialiteiten van Comfort Cleaning en beschikbaar voor bedrijven én particulieren. Vraag je offert op maat aan.

Gratis offerte

Laat je gegevens na en we bezorgen je zo snel mogelijk een duidelijke offerte.

*
*
*
*
*
*
*

In onze Privacy & Cookie Policy informeren we u over de gegevens die wij verzamelen wanneer u onze website bezoekt en waarvoor we die gebruiken.

Wat is droogijsstralen?

Droogijsstralen is een revolutionaire reinigingsmethode die verder gaat waar manueel reinigen, zandstralen en stoomreinigen stoppen. Daar waar men bij zandstralen gebruik maakt van zandkorrels, worden bij droogijsreiniging CO2-ijskorrels van -79° C door middel van luchtdruk op het bevuilde oppervlak ‘geschoten’, waardoor de vervuilde laag plots afkoelt en krimpt. Hierdoor komt deze laag gemakkelijk los van de ondergrond. In tegenstelling tot andere methodes zoals zandstralen of chemisch reinigen worden straalmiddel en vuil niet vermengd en veroorzaakt het geen schade aan delicate oppervlakken. 

Deze methode is dan ook uitermate geschikt voor bijvoorbeeld reiniging van voedselverwerkende machines of apparatuur en machines in de medische of chemische sector. Maar ook voor andere sectoren, oppervlakken en machines zoals betoncentrales, poederlakinstallaties, embosserwalsen, spuitgietmachines, extrusiemachinesgrafische drukpersen, trekkettingen, monumenten en erfgoed, ... kan droogijsstralen een ideale reinigingtechniek betekenen. Ben je op zoek naar een manier om graffiti te laten verwijderen? Droogijsstralen kan een oplossing bieden, maar veel is afhankelijk van de soort ondergrond. Bekijk ons aanbod voor het verwijden van graffiti voor meer info. 

Hoe werkt droogijsstralen?

  • De CO2 pellets worden via een doseerapparaat door een straalpistool aangezogen uit een opslagtank en bereiken een maximale snelheid van ca. 1000 km/h.
  • De snelheid bij het verlaten van het straalpistool is afhankelijk van de luchtdruk, die instelbaar is tussen 1 en 12 bar.
  • De hoeveelheid droogijs kan men daarbij instellen van 20 – 80 kg per uur, afhankelijk van het te reinigen materiaal.
  • De op deze manier precies ingestelde droogijsstraal raakt dan de vervuilde oppervlakte. Het vuil koelt af, krimpt en verbrokkelt.
  • De thermospanning die daardoor ontstaat, maakt het vuil los van de oppervlakte.
  • Met behulp van de daarop volgende pellets wordt dan de oppervlakte volledig gereinigd.
  • Omdat de CO2 pellets zich bij deze methode volledig in gas omzetten, blijft na het reinigen alleen het losgekomen vuil in droge vorm over.
  • Het vuil laat zich daarna gemakkelijk opzuigen of opvegen.
  • De naam “Droogijsstralen” wijst er al op: het reinigen gebeurt droog, daardoor moeten onderdelen, zoals motoren en elektrische componenten van tevoren niet meer uitgebouwd, geïsoleerd of waterdicht verpakt worden. Dit is een groot voordeel, daar het droogijs ook niet geleidend is. Hierdoor kunnen elektrische schakelkasten ook gereinigd worden met deze techniek. 
  • In tegenstelling tot hogedrukreiniging of andere straaltechnieken, wordt de oppervlakte niet beschadigd, daar er geen mechanische afschaving plaatsvindt.

Het droogijsstralen proces in 3 stappen

  1. Mechanisch: De droogijskorrels of pellets worden onder een luchtdruk van 2 tot 12 bar op het vervuilde oppervlak gespoten. Door de hoge inslagsnelheid van de ijskorrels komt de ongewenste aanslag van het oppervlak los.
  2. Thermisch: De lage temperatuur van het droogijs (-79° C) zorgt voor een thermische shock: de aanslag wordt broos en vertoont kleine scheurtjes waardoor de vervuiling zich van het oppervlak losmaakt.
  3. Sublimatie: Wanneer de droogijskorrels een oppervlak raken sublimeren zij van vaste vorm naar gas. Hierdoor wordt het volume van de ijspellets tot 700 keer vergroot, waardoor het vuil als het ware ‘explodeert’. Deze miljoenen micro-explosies slaan het reeds losgemaakte vuil weg van het oppervlak.

10 voordelen van droogijsstralen

  1. Geen droogtijd: Droogijsreiniging is een volledig droog proces, aangezien het droogijs uit CO2 bestaat en dus verdampt als het met het oppervlak in aanraking komt. Er komt dus geen droogtijd aan te pas.
  2. Geen afval: Het proces laat geen afvalproducten achter. Alleen de aanslag die verwijderd is, moet opgeruimd, opgezogen of gerecycleerd worden.
  3. Milieuvriendelijk: Bij droogijsreiniging worden geen chemicaliën gebruikt en het proces is daardoor volledig gifvrij. Er zijn bijgevolg ook geen extra kosten verbonden aan het verschroten van straal- en oplosmiddelen.
  4. Zacht: Droogijsreiniging is niet abrasief en heeft geen agressieve inwerking op het te reinigen oppervlak. Zolang het oppervlak harder is dan het vuil, is de kans op beschadigingen uiterst gering.
  5. Hogere productiviteit: In de meeste gevallen zijn de machines on line te reinigen. De uitvaltijd wordt bijgevolg verkort omdat de tijdrovende demontage en navolgende montage overbodig zijn. Productiestilstand wordt beperkt waardoor de economische meerwaarde van dit gegeven de zuivere reinigingskost dikwijls overtreft.
  6. Efficiëntie: Dankzij de verschillende spuitmonden (nozzles) en reinigingssnelheden zijn zelfs moeilijk toegankelijke plekken te reinigen.
  7. Kostenbesparend: Kortere uitvaltijd, verhoogde productiekwaliteit, reinigen zonder demontage, lagere loonkosten voor reiniging, milieubelastende stoffen overbodig, … om al deze redenen is de terugverdientijd kort.
  8. Veilig: Droogijs is niet-geleidend en vonkvrij zodat er geen risico is op elektrocutie, kortsluiting of explosie. Droogijs is bovendien niet-toxisch zodat het geen gevaarlijke sporen nalaat en is in regel met de huidige milieu-, gezondheids- en veiligheidsvoorschriften.
  9. Ontsmetting: Dankzij het bacteriedodend effect van CO2 neemt de bacteriegroei sterk af. Dit is vooral interessant voor de voedingssector en de farmaceutische industrie.
  10. Diversiteit: Dankzij haar veelzijdig karakter is droogijsstralen een geschikt alternatief voor een onbeperkt aantal toepassingen. Voor sommige toepassingen is droogijsstralen zelfs het enige alternatief.

Soorten droogijsstralen

Droogijsstralen hebben we hier uitgevoerd: